Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

Οι “Ζώνες Ειδικής Προστασίας” (Special Protection Areas – SPA) είναι εκτεταμένες περιοχές που έχουν οριστεί με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης και της αναπαραγωγής ειδών ορνιθοπανίδας – μεταναστευτικών και μη – και των βιοτόπων τους στον ευρωπαϊκό χώρο.

Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας)

Το Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας), με κωδικούς NATURA 2000 GR1440002 και GR1440006, διαθέτει φυσικούς οικοτόπους όπως δάση ελάτης και συστάδες οξιάς, δρυός, σφενδάμου και άλλων ειδών. Ενδιαιτήματα ενδημικών και απειλούμενων ειδών φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς αρπακτικών, όπως γύπες, και θηλαστικά όπως ζαρκάδια, λύκους, αλεπούδες και καφέ αρκούδες. Στην περιοχή εκτρέφονται θηράματα (Dama dama, Phasianus colchicus, πέρδικες) και προστατεύονται από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει την ορεινή πέρδικα, μπεκάτσα και γεράκι. Το κλίμα ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο (χαμηλά μεσογειακό, ψηλότερα με χιονοπτώσεις μέχρι την άνοιξη).

Αντιχάσια Όρη και Μετέωρα

Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αντιχασίων Ορέων και Μετεώρων (GR1440003), έκτασης 72.047 εκταρίων, περιλαμβάνει τα Αντιχάσια Όρη, τα Μετέωρα, την κοιλάδα του ποταμού Ίωνα, τον κάμπο και την κοίτη του Πηνειού στην Καλαμπάκα. Στα βορειοδυτικά των Αντιχασίων, σε μεγαλύτερα υψόμετρα, υπάρχουν δάση οξιάς. Το κλίμα είναι υπο-μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.

Τα Μετέωρα, γνωστά για τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς τους, φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ενδημικά φυτά όπως η Κενταύρια της Καλαμπάκας και η Άνθεμις η Κρητική βρίσκονται εδώ, μαζί με ζώα όπως ευρωπαϊκές ενυδρίδες, λύκοι, αλπικοί τρίτωνες, έχιδνες και προστατευόμενα ψάρια. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό βιότοπο αρπακτικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένου του Ασπροπάρη (10+ ζεύγη).

Απειλές περιλαμβάνουν την υλοτόμηση, το παράνομο κυνήγι, την υπερβόσκηση, την επέκταση του οδικού δικτύου και τον τουρισμό.

Αθαμανικά Όρη (Νεράιδα)

Η περιοχή των Αθαμανικών Ορέων (Τζουμέρκα), χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (GR2110002) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ, GR2130013), βρίσκεται στη Νότια Πίνδο, στα σύνορα Ηπείρου και Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, με μήκος άνω των 30 χλμ, που περιλαμβάνει δασωμένες εκτάσεις κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών, καθώς και οροπέδια με ποώδη βλάστηση. Η περιοχή φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας (αμφίβια, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά), ενώ ο χλωριδικός της πλούτος παραμένει ανεπαρκώς μελετημένος.

Ορεινό Λάκμος (Περιστέρι)

Ο Ορεινός Λάκμος (Περιστέρι), χαρακτηρισμένος ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ, GR2130007), είναι μια επιβλητική οροσειρά με αλπικά οροπέδια, που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Η χλωρίδα περιλαμβάνει σπάνια και προστατευόμενα είδη της Πίνδου, ενώ οι βραχώδεις σχηματισμοί του φιλοξενούν αρπακτικά όπως χρυσαετούς, φιδαετούς και λίγα όρνια. Η πανίδα περιλαμβάνει αμφίβια, όπως ο αλπικός τρίτωνας, και την ελληνική νανόχεντρα (Vipera graeca), ένα σπάνιο φίδι που ζει πάνω από τα 1.400 μ. Άλλα είδη περιλαμβάνουν τη μεσογειακή χελώνα και τη σαύρα της Ρούμελης.