Οι “Τόποι Κοινοτικής Σημασίας” (Sites of Community Importance – SCI) ή αλλιώς Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (Special Areas of Conservation – SAC) είναι περιοχές που έχουν αξιολογηθεί από το κάθε κράτος μέλος για τη σημασία τους σχετικά με τη διατήρηση των ζωϊκών και φυτικών ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. Με τη θεσμοθέτηση του εθνικού καταλόγου των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου “Natura 2000”, οι περιοχές που χαρακτηρίστηκαν “Τόποι Κοινοτικής Σημασίας” κηρύχθηκαν ως “Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) (Special Areas of Conservation – SAC)”.
ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
Η περιοχή του Ασπροποτάμου, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 (κωδικός GR 1440001), συνδυάζει παρθένα φύση και πλούσια παράδοση. Η χλωρίδα της περιλαμβάνει δάση πλατάνων, ελάτης (900-1.700 μ.), καθώς και αλπικά λιβάδια (2.300 μ. και άνω) με σπάνια ενδημικά βότανα. Το ψυχρό κλίμα και οι συχνές βροχοπτώσεις δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για πλούσια πανίδα: καφέ αρκούδες, πέρδικες και άγρια πέστροφα, με τη δεύτερη και τρίτη να απειλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Ένα ιχθυοτροφείο άγριας πέστροφας βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρανιά. https://aspropotamos.org/
Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας)
Η περιοχή GR1440002 – ΚΕΡΚΕΤΙΟ ΟΡΟΣ (ΚΟΖΙΑΚΑΣ) χαρακτηρίζεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ ή Special Areas of Conservation ‐ SAC). Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον Όρος, είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων. Bρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της κεντρικής Πίνδου. Είναι πυκνά δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Η βλάστηση της περιοχής περιλαμβάνει φρύγανα, ξηρά
ασβεστολιθικά λιβάδια, ξηρά πυριτικά λιβάδια και αυτόχθονα δάση κωνοφόρων. Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις ράχες και κορυφές αλλά και από δασωμένα φαράγγια και δάση ελάτης. Είναι χαρακτηριστική και ενδιαφέρουσα η βλάστηση και η χλωρίδα των βραχωδών βιοτόπων όπως οι λιθώνες, οι εκτεθειμένες βραχώδεις επιφάνειες και οι απότομοι γκρεμοί. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα. Πιο ψηλά επικρατούν τα έλατα. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Στον Κόζιακα επίσης λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο κοντά στο χωριό Περτούλι.
Αθαμανικά Όρη (Νεράιδα)
Η περιοχή των Αθαμανικών Ορέων (Τζουμέρκα), χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (GR2110002) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ, GR2130013), βρίσκεται στη Νότια Πίνδο, στα σύνορα Ηπείρου και Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, με μήκος άνω των 30 χλμ, που περιλαμβάνει δασωμένες εκτάσεις κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών, καθώς και οροπέδια με ποώδη βλάστηση. Η περιοχή φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας (αμφίβια, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά), ενώ ο χλωριδικός της πλούτος παραμένει ανεπαρκώς μελετημένος.
Μέτσοβο (Ανήλιο – Κατάρα)
Η περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο – Κατάρα) με GR (2130006) είναι ενταγμένη στο Ευρωπαΐκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000», βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών 92/43 και 2009/147 (79/409). Βρίσκεται στο «πέρασμα» από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο και καταλαμβάνει την περιοχή του Μετσόβου και του Ανήλιου, όπου κατά κύριο λόγο απαντούν δάση ελάτης, ρόμπολου, οξιάς καθώς και ποολίβαδα.
Ορεινός Λάκμος (Περιστέρι)
Ο Ορεινός Λάκμος (Περιστέρι), χαρακτηρισμένος ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ, GR2130007), είναι μια επιβλητική οροσειρά με αλπικά οροπέδια, που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Η χλωρίδα περιλαμβάνει σπάνια και προστατευόμενα είδη της Πίνδου, ενώ οι βραχώδεις σχηματισμοί του φιλοξενούν αρπακτικά όπως χρυσαετούς, φιδαετούς και λίγα όρνια. Η πανίδα περιλαμβάνει αμφίβια, όπως ο αλπικός τρίτωνας, και την ελληνική νανόχεντρα (Vipera graeca), ένα σπάνιο φίδι που ζει πάνω από τα 1.400 μ. Άλλα είδη περιλαμβάνουν τη μεσογειακή χελώνα και τη σαύρα της Ρούμελης.