Γεωπάρκα UNESCO

Το Νοέμβριο του 2015 η Γενική Συνδιάσκεψη των Κρατών της UNESCO αναγνώρισε ομόφωνα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα ως το Τρίτο πρόγραμμα αναγνώρισης περιοχών του Οργανισμού (μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τα Βιοσφαιρικά Αποθέματα) μέσα από το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων (International Geoparks and Geoscience Program).

Όλα τα τότε Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια γεωπάρκα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και αναγνωρίστηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO (UGGp).

Για να αναγνωριστεί πλέον μια περιοχή ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO θα πρέπει να περιλαμβάνει θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος διεθνούς αξίας, ένα γεγονός που τεκμηριώνεται από τη Διεθνή Ένωση Γεωεπιστημών (IUGS), να έχει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό φορέα διαχείρισης, να έχει σημαντική αναγνωρισημότητα, να λειτουργεί πλήρως ως ένα Παγκόσμιο γεωπάρκο για έναν τουλάχιστο χρόνο, όπως επίσης να συνεργάζεται και να δικτυώνεται με αντίστοιχους φορείς, οργανισμούς και άλλα γεωπάρκα.

Οι βασικοί κανόνες λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά προσδιορίζονται μέσα από αποφάσεις και σχετικά κείμενα της UNESCO που είναι διαθέσιμα μέσα από την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Στο νέο Πρόγραμμα εντάχθηκαν όλες οι περιοχές που είχαν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων και το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης.