ΓεωΕκπαίδευση

Έρευνα, Επιστήμη και Εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην προώθηση της φιλοσοφίας του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης και με την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται.

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης συνεργάζεται με διάφορους συνεργαζόμενους οργανισμούς για την παροχή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Κάποιοι από τους εταίρους είναι:

Το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων

Ένα ιδιαίτερο μουσείο με υπερσύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Οι επισκέπτες, μέσα από ειδικές τρισδιάστατες ταινίες διάρκειας 15 λεπτών, διαθέσιμες και στα αγγλικά, μπορούν να ταξιδέψουν εκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και να βιώσουν το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα. Επίσης, μπορούν να περιπλανηθούν τρισδιάστατα στα ιστορικά μοναστήρια και τη γύρω περιοχή.

  • Προβολή Μυθολογικού περιεχομένου Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά): Ταξιδέψτε εκατομμύρια χρόνια πίσω και «ζήστε» τη δημιουργία του υπέροχου τοπίου των Μετεώρων που όλοι μας θαυμάζουμε σήμερα.
  • Προβολή – Ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά): Περιπλανηθείτε στους ιερούς βράχους και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων με μία σύντομη ξενάγηση σε όλα τα μοναστήρια που μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα στα Μετέωρα.
Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας

Ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα αφιερωμένος στην πρώιμη προϊστορία. Το Μουσείο Σπηλαίου Θεόπετρας φιλοξενεί ευρήματα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική). Επίσης υπάρχει ειδική αίθουσα στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσω εκπαιδευτικών εφαρμογών να εξοικειωθεί με τις έννοιες της αρχαιολογίας και ειδικότερα της προϊστορίας.

  • τι είναι το αρχαιολογικό σκάμμα
  • πώς η παρουσία των προϊστορικών κατοίκων του σπηλαίου αποτυπώθηκε στο χώμα
  • ποιά είδη ανθρώπων έζησαν στην προϊστορική Θεόπετρα και τι υλικά χρησιμοποιούσαν
  • πώς είναι τα πρώτα προϊστορικά κοσμήματα
  • πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο
  • ποια είδη φυτών και ζώων συνέθεταν το προϊστορικό περιβάλλον του σπηλαίου
  • πώς ήταν ένα συνηθισμένο νεολιθικό νοικοκυριό

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών βρίσκεται στην Καλαμπάκα, πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων, στην Θεσσαλία. Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών. Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν τη Μουσειακή εμπειρία, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.

  • Εξερευνώντας τον κόσμο των μανιταριών: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 60′ για μαθητές Δημοτικού και Β/βάθμιας, με στόχο τη γνωριμία με τα μανιτάρια, τη διατροφική τους αξία και την εξερεύνηση του Μουσείου Μανιταριών.
  • Μικροί παρατηρητές πουλιών: Πρόγραμμα 60′-70′ για μαθητές Α’-Β’ Δημοτικού, με στόχο την παρατήρηση πουλιών, την αναγνώριση χαρακτηριστικών τους και τη γνωριμία με τη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
  • Ταξιδεύοντας με τα αποδημητικά πουλιά: Πρόγραμμα 70′-75′ για μαθητές Δ’-Ε’ Δημοτικού, με στόχο τη γνωριμία με τα μεταναστευτικά πουλιά, τους διαδρόμους τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, και την ευαισθητοποίηση για την προστασία τους.
  • Το δάσος και οι κάτοικοί του: Πρόγραμμα 60′ για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού, που τα φέρνει σε επαφή με την πανίδα, τη χλωρίδα και τα μανιτάρια του δάσους. Μέσα από παραμύθι, ξενάγηση και παιχνίδι, τα παιδιά γνωρίζουν το δάσος, τη βιοποικιλότητα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.
  • Το μεγάλο ταξίδι ξεκινά: Πρόγραμμα 60′-70′ για μαθητές Β’-Γ’ Δημοτικού που τους φέρνει σε επαφή με τη μετανάστευση των πουλιών. Μέσα από παιχνίδι ρόλων, ξενάγηση και εικαστικές δραστηριότητες, τα παιδιά ανακαλύπτουν τους λόγους και τα στάδια της μετανάστευσης, ενώ γνωρίζουν τους χώρους του Μουσείου.
  • Το νερό: Πηγή ζωής για τα οικοσυστήματα: Πρόγραμμα 70′-75′ για μαθητές Γ’-Ε’ Δημοτικού. Τα παιδιά εξερευνούν υγροτόπους και την Αρκτική, μαθαίνοντας τη σημασία του νερού για τη ζωή. Μέσα από πολυμέσα, παιχνίδια ρόλων και δραστηριότητες, κατανοούν τους κινδύνους που απειλούν αυτά τα οικοσυστήματα και εξοικειώνονται με τους χώρους του Μουσείου.
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Η δράση του Κ.Π.Ε. Περτουλίου περιλαμβάνει περιβαλλοντικά προγράμματα για μαθητές, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, εργαστήρια, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή στη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και την προστασία της οικολογικής ισορροπίας.

  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • 130.000 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας στο σπήλαιο της Θεόπετρας
  • Αντιμέτωποι με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή
  • Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία κάτω από το κάστρο
  • Ληθαίος, το ποτάμι της πόλης μας
  • Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου

Συνεργασία με Επιστημονικά Ιδρύματα και Πανεπιστημία

Το Meteora-Pyli UGGp έχει συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια που διεξάγουν έρευνα στην περιοχή του Γεωπάρκου. Πολλά ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια επισκέπτονται την περιοχή στο πλαίσιο των μόνιμων εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων, όπως:

Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εκπαιδευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου