Με την ένταξη των πρώτων δύο Ελληνικών γεωπάρκων στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα το αντίστοιχο Φόρουμ των Ελληνικών Γεωπάρκων με σκοπό το συντονισμό και την προώθηση του έργου των Γεωπάρκων σε εθνικό επίπεδο. Στο Φόρουμ αυτό εκτός από τα υφιστάμενα Γεωπάρκα της Ελλάδας συμμετέχει και η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το ΙΓΜΕ, τα Υπουργία Τουρισμού και Περιβάλλοντος και άλλοι Ακαδημαϊκοί φορείς.
Το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων ιδρύθηκε με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και δράσεων των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO και βρίσκονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία είναι: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (2000), το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001), το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009), η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου (2010), το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015), το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης (2021), το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης και το Γεωπάρκο Τροόδους.
Ο σκοπός της ίδρυσης του Φόρουμ είναι ο συντονισμός και η προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων, καθώς και η ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Οι δράσεις του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και αναγνώριση των Γεωπάρκων σε εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και τη στήριξη και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με δράσεις.
Τα παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας είναι:
1. 1. Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης
2. 2. Γεωπάρκο Λεσβου
3. 3. Γεωπάρκο Ψηλορείτη
4. 4. Γεωπάρκο Βίκος – Αώος
5. 5. Γεωπάρκο Χελμός Βουραϊκός
6. 6. Γεωπάρκο Σητείας
7. 7. Γεωπάρκο Γρεβενά -Κοζάνη
8. 8. Γεωπάρκο Κεφαλονιά – Ιθάκη
9. 9. Γεωπάρκο Λαυρεωτικής
Περισσότερα: Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων