Skip to main content
Εκπαιδευτικές Δράσεις

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Η πλούσια μορφολογία της περιοχής του Γεωπάρκου επιτρέπει στον επισκέπτη να συμμετάσχει σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις για τα φυσικά μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου που λειτουργούν τόσο ενημερωτικά όσο και ψυχαγωγικά. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμικό και γεωλογικό πλούτο της περιοχής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Γεωπάρκο να αποτελεί ένα χώρο οικείο προς όλους με πρωτεύοντα παράγοντα τον ανθρώπινο σεβασμό προς τη φύση και τα ιστορικά μνημεία που φιλοξενεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης στοχεύει με το έργο και τις συνεργασίες του στους εξής εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς τομείς:

1.Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τομείς όπως: 

  1. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κινδύνων
  2. Η αειφορία και η βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων
  3. Οι σχεδιασμοί και οι πρακτικές προστασίας και διαχείρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος
  4. Η γνωριμία με τη χλωρίδα, την πανίδα, και τα ενδημικά είδη της περιοχής
  5. Η ανάδειξη της φυσικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
  6. Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, και Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστήμια. Στόχευσή μας, μεταξύ άλλων, η σύμπραξη με τμήματα:

  1. Γεωγραφίας και Γεωπεριβάλλοντος
  2. Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας
  3. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
  4. Περιβάλλοντος
  5. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
  6. Τουρισμού

4. Ασκήσεις υπαίθρου στο Γεωπάρκο για μαθητές και φοιτητές και οργάνωση Συνεδρίων και Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια και Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία conferences and training seminars for academics and teachers

5. Εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την γεωλογική και πολιτιστική κληρονομιά του Γεωπάρκου.Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ειδικούς, Εμπειρογνώμονες και Επιστήμονες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή

“Περπατώντας στα βήματα του Ασκληπιού”

Το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνοντας το «Περπατώντας στα χνάρια του θεού Ασκληπιού» στις 6 Ιουνίου 2023. Αυτή η μοναδική εκπαιδευτική δραστηριότητα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε ως στόχο να αναδείξει τη σύνδεση του περιβάλλοντος με την ιστορία, την παράδοση, και την επιστήμη. Περιλαμβάνει πεζοπορία στα μονοπάτια του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης στην περιοχή του Κόζιακα, πικ-νικ, και δημιουργικά παιχνίδια.

Ο Ασκληπιός, θεός της Ιατρικής σύμφωνα με την αρχαία ελληνική Μυθολογία, λέγεται πως σύλλεγε τα βότανά του μέσα από μια πλούσια ποικιλία μοναδικών ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο βουνό του Κόζιακα, το οποίο σήμερα αποτελεί μέρος του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης. Ακόμη και σήμερα, σπάνια είδη βοτάνων ευδοκιμούν στην περιοχή, καθώς και τσάι του βουνού και ρίγανη. Μέσω της δράσης, τα παιδιά θα μπορέσουν με έναν βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο να μάθουν πώς η φύση μπορεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μυθολογία, την παράδοση και την ιστορία του τόπου, καθώς και την επιστήμη της Ιατρικής.

Οι μαθητές θα θυμηθούν την ιστορία του Ασκληπιού, και θα μάθουν για τη σημασία του ως θεού της ελληνικής μυθολογίας αλλά και ως εμπνευστή του αρχετύπου των ηρώων-θεραπευτών, ο οποίος έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιαματική δύναμη της φύσης και την αξία της στην ιατρική.

Πρακτικό/βιωματικό κομμάτι δράσης

Οι μαθητές θα κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης στην περιοχή του Κόζιακα, ακολουθώντας τα χνάρια του θεού Ασκληπιού. Θα έρθουν σε επαφή με τα φυτά και τα βότανα της περιοχής και θα μάθουν πώς χρησιμοποιούνται, ποια έχουν ιαματικές/θεραπευτικές/φαρμακευτικές ιδιότητες, ποια μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας κλπ.

Ως μέρος της δράσης, μπορεί να γίνει διάλειμμα για πικνικ όπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν με γεύσεις από το περιβάλλον του τόπου: θα δοκιμάσουν το παραδοσιακό μέλι από αγριολούλουδα της περιοχής και θα απολαύσουν τσάι του βουνού από τον Κόζιακα.

Στο τέλος της δράσης, κάθε παιδί θα έχει συλλέξει φυτά, τα οποία και θα “ενωθούν” σε ένα κολάζ της τάξης, μαζί με ζωγραφιές και πληροφορίες για το καθένα: το φυτολόγιο του Ασκληπιού.