Η γαστρονομία και τα παραδοσιακά εδέσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο τόπος διακρίνεται για κυρίως για τα τόπια κρέατα, τα αλλαντικά, το κοκορέτσι, το κεμπάπ, το λουκάνικο, και την πρασοτηγανιά αλλά και για την ποταμίσια πέστροφα ψητή ή τηγανισμένη σε φρέσκο βούτυρο. Διάσημες ακόμη είναι οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς, οι σάλτσες, το λάδι, τα όσπρια, οι μαρμελάδες και τα γλυκά το κουταλιού, οι χωριάτικες πίτες της περιοχής και τα αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα η φέτα, το γιαούρτι, το ξινόγαλο, το βούτυρο και η μυζήθρα.
Από την πληθώρα γεύσεων, προϊόντων και φαγητών, ξεχωρίζει η «σπάτουλα» (παραδοσιακή πουτίγκα), με αφράτο σιροπιασμένο παντεσπάνι και απαλή κρέμα, ο «πλαστός», η περίφημη πίτα από καλαμποκάλευρο, και το λουκάνικο Τρικάλων, το οποίο αναμένεται να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ, με χοιρινό κρέας, πράσο και ρίγανη από τον Κόζιακα. Από τη λίστα δεν μπορεί να λείπει φυσικά η «μπατζίνα» από την Πύλη, πίτα με κολοκύθα και τυρί, ή το «κατσαμάκι», μπομπότα ζυμωμένη με χοιρινές τσιγαρίδες. Σημειώνεται, ότι στον οικισμό των Καλογήρων, το τσίπουρο αποκτά άλλη χάρη, καθώς μέσα βάζουν γλυκάνισο.
Tέλος, αξίζει να αναφερθούν τα σπάνια είδη βοτάνων που ευδοκιμούν στην περιοχή, το τσάι του βουνού και η ρίγανη, και το μέλι από αγριολούλουδα του βουνού. Η περιοχή άλλωστε έχει μακρά παράδοση στον τομέα: λέγεται ότι στον Κόζιακα, ο Ασκληπιός σύλλεγε τα βότανά του μέσα από μια πλούσια ποικιλία μοναδικών ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Meteorisimo
Το Meteorisimo τοποθετείται ως ορόσημο της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής, με βασικούς στόχους την παρουσίαση και την διάδοση της γαστρονομίας που έχει αναπτυχθεί στα Τρίκαλα και τις ρίζες των Μετεώρων και των Βουνών, καθώς και των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και παραδοσιακών εδεσμάτων. Φέρνοντας κοντά καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης με τοπικούς παραγωγούς και καταναλωτές αλλά και μέσω της δημιουργίας του συλλογικού εμπορικού σήματος Meteorisimo και σχετικής διαδικασίας πιστοποίησης, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα δίκτυο επιχειρήσεων που σχετίζονται με την γαστρονομία της περιοχής και να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μέσο γνωριμίας του επισκέπτη με την τρικαλινή παράδοση, τους ανθρώπους, τη φιλοξενία και τον πολιτισμό του τόπου.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://meteorisimo.com/